Natječaj „Najljepši školski vrtovi 2024.”

}

26. ožujka 2024.

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozivaju i ove godine sve vrtiće, osnovne i srednje škole te srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na natječaj Najljepši školski vrtovi 2024.
Ustanove koje se žele prijaviti na natječaj trebaju, uz ispunjen upitnik, poslati i opis vrta.

Svaka škola oblikuje vrt prema vlastitim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuva bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske koristeći se ukrasnim i autohtonim biljem svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti od travnja do listopada tekuće godine.

Nakon obilaska povjerenstvo odlučuje o vrtovima te na završnoj svečanosti potkraj ožujka iduće godine dodjeljuje niz nagrada i priznanja najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj u sljedećim kategorijama:

  1. Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u RH
  2. Najljepši vrtić u RH
  3. Najljepša učionica na otvorenom (nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja)
  4. Zelena povelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
  5. Nagrada za tradicijski uzgoj (dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede)
  6. Najljepša područna škola u RH
  7. Nagrada za kontinuitet.  

U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, učeničkih domova, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Uz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo. 
Glavne nagrade su: Zlatna povelja HRT-a (za Najljepši školski vrt u RH) i nagrada za Najljepši vrtić u RH. Tu su i nagrade koje dodjeljuju donatori: Najljepša učionica na otvorenom koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zelena povelja Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te Nagrada za tradicijski uzgoj koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede. 

Osim tih nagrada, vrlo su važne i nagrade naših brojnih donatora – bilo da je riječ o donacijama u naravi ili novčanim iznosima. Imamo jako puno raznih kategorija nagrada, a kako nam raste broj prijava iz godine u godinu, i nagradni fond raste. 

Natječaj je otvoren do 22. travnja 2024., a prijave se šalju na adresu:
najljepsi.vrtovi@hrt.hr

Više informacija na: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/natjecaj-najljepsi-skolski-vrtovi-2024/6107

Posljednje objave

Objavljen javni poziv za projekt ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora...

Skip to content