Poziv za podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih europskih sredstava za financiranje transnacionalnih mjera za integraciju u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI)

}

27. siječnja 2023.

Europska komisija 17. siječnja 2023. godine objavila je poziv za podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih europskih sredstava za financiranje transnacionalnih mjera za integraciju u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI). Prijaviteljima je na raspolaganju iznos od 40 milijuna eura.

Poziv je otvoren do 16. svibnja 2023. godine, detalji o pozivu nalaze se na sljedećoj poveznici POZIV.

Glavne mjere koje se mogu financirati uključuju programe sponzorstva zajednice, unapređenje integracije na tržište rada i dodatne mehanizme povezane s radom. Ključni su korisnici projekata migranti, uključujući osobe kojima je potrebna zaštita.

Mjere koje će se financirati u okviru ovog poziva uključuju promicanje programa sponzorstva zajednice te ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u uključivanju i integraciji migranata. Financijska sredstva bit će dostupna i za mjere kojima se unapređuje integracija na tržište rada, primjerice poticanjem suradnje između gospodarskih i socijalnih partnera, poslodavaca i javnih tijela. Poziv se odnosi i na promicanje komplementarnih mehanizama povezanih s radom, podupiranje integracije u obrazovanje, kao i zaštitu djece migranata.

Integracija i uključivanje državljana trećih zemalja u EU pomažu europskim društvima da postanu povezanija, otpornija i prosperitetnija, a to je predviđeno i Akcijskom planu EU-a za integraciju i uključivanje, s kojim je poziv iz FAMI-ja usklađen.

Glavni ciljevi tog poziva najavljeni su na Europskom partnerstvu za integraciju i na forumu na visokoj razini o zakonitim putovima do zaštite. Poziv se temelji i na prethodnim iskustvima kojima se podupire integracija, kao što je prihvat osoba koje bježe od neopravdane ruske invazije na Ukrajinu. Angažman zajednice od ključne je važnosti. Kako bi pružila smjernice o organizaciji privatnih inicijativa za stanovanje za osobe koje bježe iz Ukrajine, Komisija je izdala smjernice za sigurne domove.

Više informacija dostupno je u programu rada i na portalu za financiranje i natječaje.

Posljednje objave

Objavljen javni poziv za projekt ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora...

Skip to content