Poziv – Program izgradnje kapaciteta u inovativnom financiranju

}

20. veljače 2023.

U okviru programa PROSPECT+, projekta izgradnje kapaciteta, otvora se poziv gradovima, regijama i lokalnim energetskim agencijama za poboljšanje financijskih kapaciteta potrebnih za provedbu akcijskih planova za održivu energiju i klimu, a sve u cilju  ostvarivanja klimatskih i energetskih ciljevi EU-a.

Zbog tekuće energetske krize klimatski i energetski ciljevi Europske unije sve su ambiciozniji, što pred javna tijela diljem Europe stavlja imperativ ubrzavanja energetske transformacije unatoč smanjenoj dostupnosti subvencija. To podrazumijeva i nužnost upotrebljavanja instrumenata financiranja koji nisu subvencije.

Lokalne i regionalne vlasti zajedno s lokalnim i regionalnim energetskim agencijama imaju potencijal biti pokretačka snaga energetske tranzicije. Međutim, nisu sva javna tijela na istoj razini angažmana: neovisno o svojoj dimenziji i zemljopisnom položaju, neka su napredna u borbi protiv ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe njima, dok druga zaostaju. Jedan od čimbenika odgovornih za razlike je nedostatak resursa, kako u pogledu financiranja, tako i nedovoljnog znanja. Financiranje održivih energetskih i klimatski projekata otežano je prvenstveno zbog nedostatka unutarnjih kapaciteta za utvrđivanje najprikladnijih i najisplativijih financijskih instrumenata i modela provedbe.

PROSPECT+ nudi mentorstvo i obuku o inovativnim programima financiranja u pet tematskih područjajavne zgrade, privatne zgrade, javna rasvjeta, prijevoz i međusektorska kategorija. Naglasak je i na poboljšanje donošenja odluka gradova i regija o tome kako odabrati projekte za financiranje, kao i kako procijeniti i osigurati spremnost projekata za finaciranje.

Sudjelovanje u PROSPECT+ je besplatno, a prijaviti se mogu sva lokalna i regionalna javna tijela i njihove energetske agencije iz Europe (zemlje pridružene EU27, UK i H2020).

Sudjelovanjem u PROSPECT+ programu izgradnje kapaciteta lokalne regionalne vlasti i energetske agencije imat će priliku surađivati s iskusnim kolegama koji će kroz mentorske sesije podijeliti svoje znanje o inovativnim programima financiranja. Na taj će način moći prevladati izazove u financiranju provedbe svojih energetskih i klimatskih planova.

U okviru priprema trećeg ciklusa obuke koji će započeti u kolovozu/rujnu 2023. godine, novi pozivi za polaznike obuke i mentore bit će otvoreni kako slijedi:

  • Poziv za polaznike obuke: od 2.3.-14.4.2023.
  • Poziv za mentore: od 22.5.-7.6.2023.
  • Informativni webinar za kandidate održat će se 2.3.2023. (poveznica za registraciju).

Sve informacije o pozivu na podnošenje prijava bit će objavljene na web stranici PROSPECT+ i Linkedln stranici Izgradnja kapaciteta za gradove i regije PROSPECT+

Od 2017. godine PROSPECT+ pružio je pomoć za 250 gradova i regija.

Posljednje objave

Skip to content