Otvoreni pozivi – I3 – Instrument ulaganja u međuregionalne inovacije

}

4. siječnja 2022.

Za Instrument ulaganja u međuregionalne inovacije (I3) objavljena su dva poziva za razdoblje 2021.-2022. s ukupnim proračunom od 145 milijuna eura.

I3 (Ulaganja u međuregionalne inovacije) je novi instrument za financiranje u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) za razdoblje 2021.–2027. s ukupnim proračunom od 570 milijuna eura. I3 će se koristiti za potporu komercijalizaciji i širenje međuregionalnih inovacijskih projekata u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije. Njime će se potaknuti razvoj europskih lanaca vrijednosti s izraženom kohezijskom dimenzijom jer će najmanje polovina njegova proračuna biti namijenjena slabije razvijenim regijama.

Instrumentom I3 podupirat će se partnerstva istraživača, poduzeća, civilnog društva i javnih uprava u utvrđivanju i preciziranju zajedničkih područja ulaganja. Podupirat će se i sinergija u okviru programa Obzor Europa i Programa jedinstvenog tržišta.

Pozivi na podnošenje projekata za I3 uključuju dvije komponente:

  1. komponenta – Financijska i savjetodavna potpora za ulaganja u projekte međuregionalnih inovacija

Namijenjena je zrelim partnerstvima za ubrzavanje prihvaćanja inovativnih rješenja na tržištu i njihova širenja u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije, kao i za izradu portfelja investicijskih projekata. U okviru te komponente potiče se suradnja između razvijenijih i slabije razvijenih regija. Posebno je usmjerena na mala i srednja poduzeća te novoosnovana poduzeća kojima često nedostaju resursi za testiranje ideja, koncepata i inovacija.

  1. komponenta – Financijska i savjetodavna potpora za razvoj lanaca vrijednosti u slabije razvijenim regijama

Namijenjena je novim partnerstvima za ubrzavanje prihvaćanja inovativnih rješenja na tržištu i njihova širenja u zajedničkim prioritetnim područjima pametne specijalizacije, kao i za izradu portfelja investicijskih projekata. Svrha je te komponente povećati ponajprije sposobnost regionalnih inovacijskih ekosustava u slabije razvijenim regijama na sudjelovanje u globalnim lancima vrijednosti, kao i sposobnost sudjelovanja u partnerstvima s drugim regijama.

Više informacija o pozivu te vodič za prijavitelje potražite na (I3) Instrument – otvoreni pozivi za 2021.-2022.

Online Info dan: (I3) Instrument 

Posljednje objave

Skip to content