Nagrade EU za ekološku proizvodnju 2023.

}

6. travnja 2023.

Otvoren je poziv na podnošenje prijava za dodjelu nagrada EU za ekološku proizvodnju 2023.

Povećanje ekološke proizvodnje znatno doprinosi smanjenju upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te pozitivno utječe na klimu, okoliš, biološku raznolikost i dobrobit životinja. Zbog toga je utvrđeno da ekološka proizvodnja ima ključnu ulogu u postizanju ciljeva Europskog zelenog planastrategije “od polja do stola” strategije za bioraznolikostSlijedom navedenog,definiran je cilj od 25% poljoprivrednog zemljišta EU-a u okviru ekološkog uzgoja do 2030. kao i znatno povećanje ekološke akvakulture. Kao potporu tom cilju Komisija je u ožujku 2021. donijela Akcijski plan za razvoj ekološke proizvodnje, uključujući pokretanje godišnjih nagrada kojima se priznaje izvrsnost u ekološkom vrijednosnom lancu. Ove nagrade bit će dodijeljene drugi put u 2023. godini.

Cilj nagrada EU za ekološku proizvodnju je nagraditi različite aktere u cijelom lancu ekološke vrijednosti koji su razvili inovativne, održive i inspirativne projekte, stvarajući stvarnu dodanu vrijednost za ekološku proizvodnju i potrošnju. Nagrade su zajednički organizirali Europski odbor regija, Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe.

Prihvatljivi prijavitelji: bilo koji akter ili institucija u lancu vrijednosti organskog uzgoja sa značajnim projektom koji pridonosi većoj dostupnosti organskih proizvoda u EU. Promotori projekta moraju imati poslovni nastan ili prebivalište u EU.

Osam je nagrada u sedam različitih kategorija od kojih tri nagrade dodjeljuje Europski odbor regija: za najbolju organsku regiju, najbolji organski grad i najbolji bio-okrug.

Prijave se mogu slati do 14.5.2023. godine putem sljedećih linkova:

1. Najbolji ekološki poljoprivrednik (ženski) i najbolji ekološki poljoprivrednik (muški)

2. Najbolja ekološka regija

3. Najbolji ekološki grad

4. Najbolji bio-okrug

5. Najbolja ekološka prerada hrane MSP-ovi

6. Najbolji trgovac organskom hranom

7. Najbolji organski restoran/usluga prehrane.

Vodič za prijavitelje

Letak – nagrade EU za ekološku proizvodnju

Više informacija o nagradama EU-a za ekološku proizvodnju (europa.eu)

Za sva dodatna pitanja vezana uz prijave možete se obratiti na EuorganicawardsCoR@cor.europa.eu

Dobitnici će biti objavljeni na Dan ekološkog razvoja EU-a, 25.9.2023. godine.

Posljednje objave

Objavljen javni poziv za projekt ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora...

Skip to content