Forum Strategije EU za jadransku i jonsku regiju

}

29. svibnja 2023.

Strategija za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) je pokrenuta 2014. godine s ciljem uspostavljanja veza i suradnje između jadranskih i jonskih gospodarskih komora, sveučilišta, gradova i parlamenata. Države sudionice EUSAIR-a uključuju Hrvatsku, Italiju, Grčku, Sloveniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i San Marino. Suradnja unutar EUSAIR-a fokusira se na četiri glavna područja: plavi rast, povezivanje regije, kvalitetu okoliša i održivi turizam.

Od 23. do 25. svibnja 2023., u Sarajevu je održan trodnevni forum kojim je završeno predsjedanje Bosne i Hercegovine, dok će 1. lipnja početi predsjedanje Republike Hrvatske Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju – plavo-zelena strategija budućnosti.

Strateški prioriteti hrvatskog predsjedanja su:

  1. Transformacija Strategije u novim makroregionalnim okolnostima
  2. Dovršetak procesa revizije – ususret socijalno osvještenijoj Strategiji
  3. Institucionalno povezivanje.
    Hrvatska je najavila uspostavu novog područja suradnje koje bi se bavilo socijalnim pitanjima Strategije, za što je već dobila suglasnost svih članica na posljednjem Upravljačkom odboru.

Tijekom godišnjeg foruma u Sarajevu, ministri Šime Erlić, Gordan Grlić Radman i Marin Piletić sudjelovali su u hrvatskoj delegaciji.

Izvor: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Posljednje objave

Objavljen javni poziv za projekt ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora...

Skip to content