Fond za inovacije – Treći poziv za velike projekte

}

7. studenoga 2022.

Europska komisija raspisala je treći poziv za velike projekte u okviru Fonda EU-a za inovacije.

Proračun je udvostručen na 3 milijarde eura te će se ovim pozivom za velike projekte iz 2022. potaknuti uvođenje industrijskih rješenja za dekarbonizaciju Europe. Poseban naglasak bit će na prioritetima plana REPowerEU, a pozivom će se pružiti dodatna potpora okončanju ovisnosti EU-a o ruskim fosilnim gorivima.

Pozivom će se financirati projekti koji pokrivaju sljedeće teme:

  • Opća dekarbonizacija (proračun: milijarda eura) kojom se traže inovativni projekti u području obnovljive energije, energetski intenzivnih industrija, skladištenja energije ili hvatanja, uporabe i skladištenja ugljika, kao i proizvoda koji zamjenjuju ona s visokim emisijama ugljika (posebno goriva za promet s niskim emisijama ugljika, među ostalim za pomorsko i zrakoplovstvo)
  • Inovativna elektrifikacija u industriji i vodik (proračun: 1 milijarda eura) kojima se traže inovativni projekti u pogledu metoda elektrifikacije kojima bi se zamijenila upotreba fosilnih goriva u industriji, kao i proizvodnja vodika iz obnovljivih izvora ili unos vodika u industriju
  • Proizvodnja čiste tehnologije (proračun: 0,7 milijardi eura) kojom se traže inovativni projekti u proizvodnji komponenti, kao i konačna oprema za elektrolizatore i gorivne ćelije, obnovljivu energiju, skladištenje energije i toplinske crpke
  • Pilot-projekti srednje veličine (proračun: 0,3 milijarde eura) koji traže visoko inovativne projekte u disruptivnim ili revolucionarnim tehnologijama u dubokoj dekarbonizaciji u svim prihvatljivim sektorima Fonda. Projekti bi trebali dokazati inovacije u operativnom okruženju, ali se ne očekuje da će dosegnuti demonstracijsku ili komercijalnu proizvodnju velikih razmjera.

Poziv je otvoren za projekte pravnih osoba (javna ili privatna tijela) koji se nalaze u državama članicama EU-a, Islandu i Norveškoj do 16.3.2023. godine.

Obećavajući projekti koji nisu dovoljno zreli za bespovratna sredstva mogu imati koristi od pomoći Europske investicijske banke za razvoj projekata. U okviru ovog poziva prihvatljivi su samo projekti s ukupnim kapitalnim izdacima iznad 7 500 000 EUR.

Projekti se mogu prijaviti putem portala EU-a za financiranje i natječaje na kojem su dostupne informacije o cjelokupnom postupku. Podnositelji zahtjeva bit će obaviješteni o rezultatima evaluacije u drugom tromjesečju 2023. Dodjela bespovratnih sredstava i potpis projekata održat će se u četvrtom tromjesečju 2023. godine.

Webinar o lekcijama naučenim iz prethodnog poziva i Info dan organizirat će se 29. odnosno 30.11.2022. kako bi potencijalni kandidati imali priliku dobiti informacije i postaviti pitanja o novom pozivu.

Posljednje objave

Skip to content