Program Digitalna Europa: Komisija objavila pozive na ulaganje u podatkovne prostore za turizam i kulturnu baštinu

}

4. listopada 2023.

28. rujna 2023. godine Europska komisija je objavila nove pozive na podnošenje prijedloga u okviru programa rada za razdoblje od 2023. do 2024. i programaDigitalna Europa radi jačanja digitalnih kapaciteta diljem EU-a. Pozivi su otvoreni poduzećima, javnim upravama i drugim subjektima iz država članica EU-a, zemljama EFTA-e/EGP-a i pridruženim zemljama. Više od 12 milijuna eura dodijeljenih projektima u okviru tih poziva usmjereno je na kontinuiranu potporu stvaranju podatkovnih prostora, što je temelj podatkovne strategije EU-a.

U sklopu tih poziva u okviru programa Digitalna Europa dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu od 8 milijuna eura za projekte u skladu s komunikacijom Komisije o temeljima za zajednički europski prostor za podatke o turizmu. Europski prostor za podatke o turizmu ključan je rezultat tranzicijskog puta za turizam čime turistički ekosustav postaje otporniji, digitalniji i održiviji. 

Planirat će se i dodatna ulaganja u iznosu od 4 milijuna eura za uvođenje podatkovnog prostora za kulturnu baštinu. Time će se omogućiti veća dostupnost visokokvalitetnih europskih kulturnih sadržaja, potaknuti ponovna uporaba digitaliziranih kulturnih resursa i pružiti više prilika zajednici da ponudi usluge zahvaljujući upotrebi naprednih tehnologija.

Tim se ulaganjima nastavlja provedba Europske podatkovne strategije Europske komisije i njezini napori za razvoj uspješnog europskog podatkovnog gospodarstva.

U okviru prethodnog programa rada Digitalna Europa za razdoblje od 2021. do 2022. postavljen je temelj za razvoj 12 podatkovnih prostora u ključnim područjima od javnog interesa. Rad na podatkovnim prostorima popraćen je preispitivanjem političkog i zakonodavnog okvira za pristup podacima i njihovu uporabu, Aktom o upravljanju podacima i Aktom o podacima, kao i Provedbenim aktom o visokovrijednim skupovima podataka na temelju Direktive o otvorenim podacima donesene 22. prosinca 2022. 

Više informacija o podnošenju zahtjeva za bespovratna sredstva za te pozive na podnošenje prijedloga dostupno je na internetu

Posljednje objave

Skip to content