Prijave za Europsku nagradu za mlade Karlo Veliki ECYP2024

}

17. siječnja 2024.

Svake godine Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena dodjeljuju Europsku nagradu za mlade „Karlo Veliki” nadahnjujućim projektima koji mijenjaju Europu, a vode ih mladi iz cijelog EU-a.

Natječaj se otvara 18. siječnja, a bit će otvoren do 12. veljače.

KAKO SE MOŽETE PRIJAVITI?

Stanovnik si EU-a u dobi od 16 do 30 godina i radiš na europskom projektu? Onda baš ti možeš postati sljedeći dobitnik Nagrade za mlade „Karlo Veliki”! Prijavi se sa svojim projektom, osvoji do 7500 eura i primi pomoć koja ti je potrebna za daljnji razvoj tvoje inicijative. Svake godine Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena dodjeljuju Europsku nagradu za mlade „Karlo Veliki” nadahnjujućim projektima koji mijenjaju Europu, a vode ih mladi iz cijelog EU-a.

RASPORED ZA 2024

 • 18. siječnja 2024. otvaranje natječaja
 • 12. veljače 2024.: rok za predaju projekata
 • ožujak 2024.: objava nacionalnih pobjednika
 • svibanj 2024.: Svečana dodjela nagrade u Aachenu

PRAVILA

Prije podnošenja prijave, pročitajte cjelovitu verziju pravila sudjelovanja na natječaju za dodjelu Europske nagrade za mlade „Karlo Veliki”. Projekti koji ne ispunjavaju kriterije navedene u pravilima neće se uzeti u obzir za ocjenjivanje.

Da bi se kvalificirali, projekti moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

1. Moraju pokazati postignuća u sljedećim područjima:

 • promicanje suradnje i razumijevanja u cijeloj Europi i na međunarodnoj razini temeljenih na demokratskim vrijednostima (kao što su, na primjer, poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, jednakosti, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava)
 • promicanje zajedničkog osjećaja europskog identiteta i europske integracije
 • poticanje drugih mladih u Europi na sudjelovanje u našoj demokraciji
 • pružanje praktičnih primjera Europljana koji žive kao zajednica.

2. Mora ih prijaviti mlada osoba s prebivalištem u jednoj od 27 država članica EU-a u dobi od 16 do 30 godina na dan podnošenja prijave.

KRITERIJI ZA DODJELU

Projekte će se ocijeniti prema sljedećim kriterijima:

 • koliko dobro su postignuti ciljevi Nagrade
 • kreativnost i originalnost projekta, uključujući inovativne inicijative
 • prednost će se dati projektima s transnacionalnom dimenzijom (koji uključuju mlade iz više država članica).

POSTUPAK ODABIRA

Odabir se vrši u dva koraka. Prvo, nacionalno izborno povjerenstvo u svakoj državi članici odlučuje o najboljem nacionalnom projektu. Nakon toga, od 27 nacionalnih pobjedničkih projekata europsko izborno povjerenstvo bira tri pobjednička europska projekta.

Nacionalno izborno povjerenstvo u svakoj državi članici sastoji se od dva zastupnika u Europskom parlamentu i predstavnika iz sektora za mlade, a bira se na godišnjoj razini. Za više informacija o nacionalnom postupku odabira u vašoj zemlji članici obrati se Uredu za vezu Europskog parlamenta u tvojoj zemlji.

Europsko izborno povjerenstvo koje odabire tri europska pobjednika sastoji se od:

 • predsjednika Europskog parlamenta
 • dva zastupnika u Europskom parlamentu
 • tri predstavnika Zaklade međunarodne nagrade „Karlo Veliki” iz Aachena
 • dva predstavnika sektora mladih (uključujući bivše dobitnike nagrada).

Odluka europskog izbornog povjerenstva je konačna.

NAGRADA

 1. Tri pobjednička europska projekta osvojit će sljedeće nagrade: prva nagrada iznosi 7500 eura, druga nagrada 5000 eura, a treća nagrada 2500 eura.
 2. Predstavnici svakog nacionalnog pobjedničkog projekta pozivaju se na dodjelu Nagrade za mlade „Karlo Veliki” u Aachenu.
 3. Dio nagrade čini i posjet dobitnika Europskom parlamentu (u Bruxellesu ili Strasbourgu).
 4. Po jedan predstavnik iz tri europska pobjednička tima dobit će priliku za stažiranje u Europskom parlamentu u okviru stipendije Schuman. Predstavnik koji će se predložiti za stažiranje trebao bi biti dio glavnog tima pobjedničkog projekta i ispunjavati sve uvjete za sudjelovanje u programu stažiranja. Stažiranje može započeti 1. listopada ili 1. ožujka u 12 mjeseci nakon dodjele nagrade. Pobjednici u nacionalnoj kategoriji saznat će sve pojedinosti o ovoj prilici uoči svečanosti dodjele nagrada.

Za sva pitanja kontaktirajte youth@europarl.europa.eu.

Posljednje objave

Javni poziv za sufinanciranje troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita i upis na studijske programe u akademskoj godini 2024./2025.

U svrhu sufinanciranja troškova jednog pripremnog tečaja za polaganje ispita državne mature ili jednog pripremnog tečaja za polaganje razredbenog ispita za upis na studijske programe u akademskoj godini 2024./2025.,Ministarstvo hrvatskih branitelja objavljuje Javni...

Skip to content