Poziv za izražavanje interesa za pridruživanje Misiji „100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.“

}

29. prosinca 2021.

Europska komisija je objavila poziv za izražavanje interesa upućen gradovima za pridruživanje Europskoj misiji klimatski neutralnih i pametnih gradova.

Ciljevi Misije su postići 100 klimatski neutralnih i pametnih europskih gradova do 2030. godine i osigurati da ti gradovi djeluju kao središta eksperimentiranja i inovacija kako bi se omogućilo svim europskim gradovima da slijede njihov primjer do 2050. godine. U Strateškom planu Obzor Europa identificirano je pet misija. Također, Obzor Europa će osigurati početna sredstva za misije u iznosu do 1,9 milijardi eura do 2023. godine, uključujući 359,3 milijuna eura za misiju gradova.

Pridruživanjem Misiji odabrani gradovi bit će predvodnici inovacija i tranzicije prema klimatskoj neutralnosti u sklopu Europskog zelenog plana. U borbi protiv klimatskih promjena kroz primjenu rješenja, gradovi su u najboljoj poziciji rano usvojiti politike za postizanje klimatske neutralnosti. Čineći to, mogu pružiti niz prednosti svojim zajednicama, uključujući smanjeno onečišćenje zraka i buke, manje zagušenja, niže račune za energiju i zdraviji stil života.

Gradovi (s najmanje 50.000 stanovnika ili 10.000 stanovnika u slučaju da zemlja članica nema više od pet gradova s više od 100.000 stanovnika) mogu se prijaviti na poziv za iskazivanje interesa do 31. siječnja 2022. godine.

Nakon iskazivanja interesa, potrebno je ispuniti anketu o trenutnoj situaciji grada, tekućem radu i budućim planovima u pogledu klimatske neutralnosti.

Nakon procjene neovisnih stručnjaka, Komisija će objaviti popis odabranih gradova sudionika do travnja 2022. godine.

 

Info za gradove s detaljnim informacijama o Misiji.

Često postavljanja pitanja i odgovori.

Posljednje objave

Skip to content