Poziv Europski program razmjene za poduzetnike

}

20. travnja 2022.

Erasmus za mlade poduzetnike pomaže obećavajućim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine za pokretanje i/ili uspješno vođenje manje tvrtke u Europi.

Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci. Boravak im jednim dijelom financira Europska komisija.

Novom poduzetniku pruža se pogodnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem poduzeću u inozemstvu u zemlji sudionici. Ovo olakšava pokretanje novog ili pak jačanje već postojećeg poduzeća. Pruža se i pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodne suradnje te potencijalne prilike za suradnju s inozemnim partnerima.
Poduzetniku domaćinu pruža se pogodnost profitiranja od novih ideja koje u poduzeće donosi motivirani novi poduzetnik. Novi će poduzetnik možda imati posebne vještine ili znanja iz područja kojima poduzeće ne vlada, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati s vještinama ili znanjem poduzeća.
Dugoročnu se korist ima od ogromnih mogućnosti za uspostavljanjem kontakata, a možda se odluči i nastaviti poslovnu suradnju kao dugoročni poslovni partneri (npr. kroz zajedničke pothvate, podizvođačke aktivnosti, u ulozi izvođača radova-isporučitelja, itd.).

„Erasmus za mlade poduzetnike” financira Europska komisija, a prisutan je diljem zemalja sudionica u kojima mu pomažu lokalne kontakt točke koje pružaju stručnu poslovnu podršku (npr. gospodarske komore, start-up centri, inkubatori, itd.). Njihove aktivnosti na europskoj razini koordinira Ured za podršku Programa.

Višegodišnji proračun za ovu akciju:

2021.: 10.000.000 eura

2022.: 10.000.000 eura

2023.: 10.000.000 eura

2024.: 10.000.000 eura

Stopa sufinanciranja: do 75 % troškova upravljanja programom i 100 % financijske potpore trećim stranama (primateljima potpore. tj. novim poduzetnicima) koji sudjeluju u prekograničnoj razmjeni.

Financijska pomoć novim poduzetnicima koji sudjeluju u prekograničnoj razmjeni bit će u obliku ljestvice jediničnih troškova mjesečno za maksimalno trajanje boravka u inozemstvu po poduzetniku od 6 mjeseci.

Tko ispunjava uvjete za program

Novi poduzetnici i poduzetnici domaćini iz zemalja EU i drugih zemalja sudionica .

Novi poduzetnici
Budući poduzetnici koji planiraju pokrenuti vlastiti posao na temelju utemeljenog poslovnog plana ili novoosnovani poduzetnici s manje od tri godine iskustva u vođenju poslovanja.

Poduzetnici domaćini
Uspješni i iskusni poduzetnici (vlasnici-menadžeri) s najmanje tri godine iskustva u vođenju mikro, malog ili srednjeg poduzeća.

Pročitajte vodič kroz program kako bi saznali više o uvjetima sudjelovanja.

Rok prijave 8. lipnja 2022. 17:00 sati po briselskom vremenu.

Registracija i prijava

Posljednje objave

Skip to content