Otvoren poziv za „Priče o europskoj baštini“ (European Heritage Days Stories)

}

24. siječnja 2023.

„Priče o europskoj baštini“ (European Heritage Days Stories) inicijativa je Europske komisije i Vijeća Europe, koja potiče inovativne projekte u lokalnim zajednicama diljem Europe. Poziv je to na dijeljenje zanimljivih priča o europskoj kulturnoj baštini koje će se objaviti kao Priče Dana europske baštine. Dani europske baštine događaji su koji okupljaju europske građane kako bi proslavili, podijelili i podržali aktivnosti lokalnih zajednica u Europi čija paneuropska priroda pomaže u isticanju europske dimenzije i vrijednosti europske baštine.

CILJEVI POZIVA:

  • potaknuti ljude da se bave europskom kulturnom baštinom i ojačati osjećaj pripadnosti europskom zajedničkom prostoru
  • prikupiti svjedočanstva/priče koje daju uvid u to kako zajednice razumiju europsku dimenziju lokalne baštine,
  • identificirati i promovirati zajednice koje se bave baštinom u skladu s europskim vrijednostima i dugoročnom perspektivom suradnje,
  • nagraditi zajednice za njihov trud i potaknuti ih da dalje razvijaju svoje priče,
  • motivirati i potaknuti zajednice, dobitnike nagrada za europsku baštinu/nagradu Europa Nostra i mjesta s Oznakom europske baštine (EHL) da sudjeluju u Danima europske baštine.

Sve priče koje ispunjavaju kriterije prihvatljivosti bit će objavljene kao priče Dana europske baštine koje će se promovirati na europskoj razini, a dobit će i potporu do 10.000,00 eura.

Prijave se predaju putem obrasca za prijavu, na engleskom ili francuskom jeziku, a rok za predaju je 28. veljače 2023.

20 najbolje rangiranih projektnih ideja bit će pozvano da dostave detaljne projektne prijedloge i proračune koji će se razmatrati u sljedećoj fazi postupka dodjele bespovratnih sredstava. Postupak odabira i kriterije pronađite na stranici Priče Dana europske baštine. Pobjednici će biti objavljeni 15. lipnja 2023. godine.

Dani europske baštine jedna je od najslavnijih participativnih kulturnih manifestacija u Europi koju je 1985. godine pokrenulo Vijeće Europe, a 1999. godine inicijativi se pridružila i Europska unija kako bi se kreirala zajednička aktivnost koja slavi kulturnu baštinu svih europskih naroda i koja traje do danas. Paneuropski karakter događanja pridonosi zbližavanju ljudi i naglašava europsku dimenziju kao i vrijednost kulturne baštine u 50 država potpisnica Europske kulturne konvencije. Tisuće događanja organiziraju se svake godine kako bi se podigla svijest o zajedničkoj europskoj baštini i stalnoj potrebi za njezinom zaštitom, kao i za stvaranje zajedničkih iskustava kulturne baštine, promicanje uključivosti te poticanje kreativnosti i mašte.

Više o pozivu možete pronaći na poveznici.

Posljednje objave

Poziv za podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih europskih sredstava za financiranje transnacionalnih mjera za integraciju u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI)

Europska komisija 17. siječnja 2023. godine objavila je poziv za podnošenje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih europskih sredstava za financiranje transnacionalnih mjera za integraciju u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI). Prijaviteljima...

Fond za mala i srednja poduzeća 2023.

Ideas Powered for Business – Fond za MSP-ove shema jebespovratnih sredstava u obliku vrijednosnih kupona (vaučera) osmišljena za pomoć malim i srednjim poduzećima (SME) u EU-u u zaštiti njihovih prava intelektualnog vlasništva...

Skip to content