Novi europski Bauhaus: potpora gradovima i građanima za lokalne inicijative

}

31. ožujka 2022.

Europska komisija je najavila tri nova poziva u cilju realizacije Novog europskog Bauhaus-a (NEB). Potpora je posebno namijenjena građanimagradovima i mjestima kako bi projekt Novi europski Bauhaus integrirali duboko u svoje zajednice.

Prvi i drugi poziv koji je pokrenuo Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) usmjeren je na aktivnosti uključivanja građana i zajedničko stvaranje javnih prostora s građanima.

Poziv – Aktivnosti angažmana građana – poziva građane na identificiranje relevantnih izazova Novog europskog Bauhausa za svoje gradove te na suradnju na zajedničkom osmišljavanju rješenja. Projekti će pomoći građanima u stjecanju održivijih navika, razvijanju novih proizvoda, usluga ili rješenja te pomoći članovima zajednice kako bi postali nositelji promjena.

Poziv – Zajedničko stvaranje javnog prostora podržat će projekte koji pronalaze inovativna rješenja u okviru tema Novog europskog Bauhausa. Projekti pozivaju lokalne aktere da u svojim idejama budu inspirativni I održivi kako bi redizajnirali  javne prostore u gradovima, urbanim i ruralnim područjima stvarajući nova rješenja za transformaciju.

Rok za podnošenje prijava za dva poziva EIT-a je 29. svibnja 2022godine u 23:59 CEST.

Poziv – Potpora lokalnim inicijativama Novog europskog Bauhausa pruža tehničku pomoć malim i srednjim općinama koje nemaju kapacitete ili bogato stručno znanje potrebno za pretvaranje svojih projektnih ideja u okviru NEB-a u stvarnost. U okviru poziva, 20  projektnih koncepata  temeljenih na mjestu odabira imat će koristi od prilagođene potpore na terenu koju će pružiti skupina interdisciplinarnih stručnjaka za oblikovanje koncepata po uzoru na Novi europski Bauhaus i ciljeve Europskog zelenog plana. Podrška kohezijske politike namijenjena je pomoći u uvođenju pristupa koji se temelji na mjestu u inicijativama NEB-a na regionalnoj i lokalnoj razini, te angažiranju javnih tijela u državama članicama radi pokretanja više projekata u okviru Novog europskog Bauhausa na nacionalnoj razini.

Znanje i pouke naučene tijekom tog procesa uvest će se u “paket instrumenata” namijenjen drugim općinama, kao i široj javnosti zainteresiranoj za razvoj novih ili repliciranje postojećih projekata Novog europskog Bauhausa na terenu. Europski fond za regionalni razvoj financira tehničku pomoć općinama. To može biti u obliku metodološke, tehničke, regulatorne, financijske i društveno-ekonomske stručnosti stručnog tima na terenu koji će podržati daljnji razvoj projektnih koncepata općina, kao i paket instrumenata za buduće vlasnike projekata.

Rok za podnošenje prijava je 23. svibnja 2022. godine u 17:00 CEST.

Više informacija: Poziv – Aktivnosti angažmana građana, Poziv – Zajedničko stvaranje javnog prostora , Poziv- Podrška lokalnim inicijativama Novog europskog Bauhausa.

Posljednje objave

Objavljen javni poziv za projekt ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora...

Skip to content