Nagrade – Destinacija održivog kulturnog turizma 2023.

}

30. ožujka 2023.

Kulturni turizam najbrže je rastući sektor europskog turizma i može pridonijeti održivosti i konkurentnosti turizma u Europskoj uniji i izvan nje kao i održivoj budućnosti kulturnih dobara, baštine i lokalnih zajednica.

Proizvodi i usluge kulturnog turizma važni su čimbenici održivog razvoja, pridonose zaštiti i promicanju kulturne baštine, produljenju turističke sezone kao i povećanju svijesti o kulturi i baštini među turistima i zajednicama domaćina, regionalnom BDP-u i njegovim višestrukim učincima.

Ove nagrade povećavaju vidljivost europskih destinacija kulturnog turizma, stvaraju platformu za razmjenu iskustava i znanja te promiču umrežavanje između destinacija.

Nagrade od 2014. godine organizira ECTN radi dobrobiti destinacija, zajednica, udruga, tvrtki, građana i posjetitelja.

Izdanje Nagrada za „Destinaciju održivog kulturnog turizma“ za 2023. organizira ECTN u partnerstvu s Europa Nostrom, Europskom komisijom za putovanja i NECSTouR-om.

Prijave su otvorene za sve turističke destinacije diljem Europe, nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, turističke zajednice i udruge, organizacije za upravljanje destinacijama, muzeje, interpretacijske centre, kulturne rute, festivale i kulturne nevladine organizacije.

Kandidati su pozvani izložiti rezultate koji se tiču održivog kulturnog turizma, u jednoj od sljedećih  6 kategorija :

  1. Napredak digitalizacije i digitalna tranzicija u održivom kulturnom turizmu
  2. Povijest i baština
  3. Baština rijeka
  4. Transnacionalni tematski turistički proizvodi, uključujući europske kulturne rute  (koje uključuju najmanje 2 europske zemlje, ne nužno susjedne)
  5. Vjerski, hodočasnički i duhovni turizam
  6. Tradicijske vještine, obrti i kreativnost  (u povodu Europske godine vještina 2023.).

Prijavitelji se moraju baviti jednom od navedenih tema te predstaviti projekte/inicijative koji su dovršeni u posljednje 3 godine.

Rok za prijave je do 1. lipnja 2023. godine.

Više informacija  o nagradama i načinu prijavepotražite naweb stranicu ECTN-a gdje možete preuzeti poziv za prijave te obrasce za prijavu i izjavu.

Dobitnici nagrada – Destinacija održivog kulturnog turizma 2023.bit će objavljeni tijekom Međunarodne konferencije za kulturni turizam koju organizira ECTN 18. i 21.10.2023. u Pafosu (Cipar).

Posljednje objave

Skip to content