Europska kružna inicijativa za gradove i regije

}

24. ožujka 2022.

Inicijativa za kružne gradove i regije (CCRI) dio je novog akcijskog plana europskog kružnog gospodarstva usvojenog u ožujku 2020. i ima za cilj podržati Zelenu tranziciju Europe jačanjem “kružnosti” na lokalnoj i regionalnoj razini.

CCRI također ima za cilj potaknuti inovacije, što je ključno za širenje i mainstream kružnog gospodarstva. Donošenje konkretnih rješenja može se pokazati izazovnim, s obzirom na to da se gospodarski sektori, lanci vrijednosti i usluge uvelike razlikuju u europskim gradovima i regijama. CCRI stoga ima za cilj podijeliti ponovljive najbolje prakse kako bi pomoglo gradovima i regijama da pronađu konkretna kružna sustavna rješenja koja odgovaraju njihovim potrebama.

Kombinirajući tehničku i financijsku potporu, inicijativa pruža sveobuhvatnu podršku tijekom cijelog životnog ciklusa inicijativa urbanog i regionalnog kružnog gospodarstva. Pomaže dionicima diljem europskih gradova i regija, uključujući regionalne i lokalne vlasti, predstavnike industrije, istraživačke i tehnološke organizacije i civilno društvo. Prihvatljivi su gradovi, regije i teritorijalni klasteri koji kombiniraju javne i privatne dionike.

Cilj poziva je odabrati skupinu od deset pilot gradova, regija i teritorijalnih klastera koji će imati koristi od četverogodišnje razmjene znanja i tehničke podrške kako bi se ubrzala njihova kružna provedba politike. Nadalje, 20 sugradskih gradova, regija i teritorijalnih klastera mogu se povezati s pilot skupinom kako bi se uključili u proces učenja s više dionika.

Brojni čimbenici čine ovo jedinstvenom prilikom:

  • međunarodni tim stručnjaka za kružno gospodarstvo Ureda za koordinaciju i podršku (CCRI-CSO) nudi praktičnu i prilagođenu podršku z ubrzanje provedbe kružnog gospodarstva u vašem gradu ili regiji od 2022. do 2025. godine. Oni pružaju podršku iz prve ruke na učinkovite načine pretvaranja kružnog gospodarstva u svakodnevnu stvarnost za građane, poslodavce, privatne tvrtke i industrije te pružatelje javnih usluga u vašem gradu ili regiji
  • drugi vodeći gradovi i regije dijele svoje znanje i uvide temeljene na dokazima u području politike i propisa kružnog gospodarstva, kružne svijesti i prihvaćanja, kružnih tehnologija i inovativnih poslovnih modela
  • naučit ćete o mnoštvu inicijativa i projekata te se upoznati s javnim i privatnim akterima koji se bave testiranjem alata, provedbom planova, razvijanjem znanja i identificiranjem najboljih praksi za postizanje tranzicije kružnog gospodarstva u Europi.
  • dobit ćete informacije iz prve ruke o nadolazećim mogućnostima financiranja:
    • financijska potpora demonstracijskim projektima iz Horizon Europe: 200 milijuna eura u razdoblju do 2027.
    • financijska potpora pomoći za razvoj projekata (PDA) investicijskih prijedloga, 40-50 milijuna eura, ovisno o potrebama, dostavljena putem bespovratnih sredstava za PDA u Horizontu Europe i bespovratnih sredstava iz Instrumenta tehničke pomoći kružnog gospodarstva (CETAF) od Europske investicijske banke
    • nefinancijska pomoć suradničkih organizacija, kao što su Circular City Center (C3) Europske investicijske banke i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) tijekom Programa o kružnom gospodarstvu u gradovima i regijama.

Kako se prijaviti? 
Prijavite se ispunjavanjem ove ankete na engleskom prije 29. travnja 2022. godine

Detalje poziva za iskazivanje interesa pronađite  ovdje.

Posljednje objave

Objavljen javni poziv za projekt ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora...

Skip to content