Europska kružna inicijativa za gradove i regije

}

24. ožujka 2022.

Inicijativa za kružne gradove i regije (CCRI) dio je novog akcijskog plana europskog kružnog gospodarstva usvojenog u ožujku 2020. i ima za cilj podržati Zelenu tranziciju Europe jačanjem “kružnosti” na lokalnoj i regionalnoj razini.

CCRI također ima za cilj potaknuti inovacije, što je ključno za širenje i mainstream kružnog gospodarstva. Donošenje konkretnih rješenja može se pokazati izazovnim, s obzirom na to da se gospodarski sektori, lanci vrijednosti i usluge uvelike razlikuju u europskim gradovima i regijama. CCRI stoga ima za cilj podijeliti ponovljive najbolje prakse kako bi pomoglo gradovima i regijama da pronađu konkretna kružna sustavna rješenja koja odgovaraju njihovim potrebama.

Kombinirajući tehničku i financijsku potporu, inicijativa pruža sveobuhvatnu podršku tijekom cijelog životnog ciklusa inicijativa urbanog i regionalnog kružnog gospodarstva. Pomaže dionicima diljem europskih gradova i regija, uključujući regionalne i lokalne vlasti, predstavnike industrije, istraživačke i tehnološke organizacije i civilno društvo. Prihvatljivi su gradovi, regije i teritorijalni klasteri koji kombiniraju javne i privatne dionike.

Cilj poziva je odabrati skupinu od deset pilot gradova, regija i teritorijalnih klastera koji će imati koristi od četverogodišnje razmjene znanja i tehničke podrške kako bi se ubrzala njihova kružna provedba politike. Nadalje, 20 sugradskih gradova, regija i teritorijalnih klastera mogu se povezati s pilot skupinom kako bi se uključili u proces učenja s više dionika.

Brojni čimbenici čine ovo jedinstvenom prilikom:

  • međunarodni tim stručnjaka za kružno gospodarstvo Ureda za koordinaciju i podršku (CCRI-CSO) nudi praktičnu i prilagođenu podršku z ubrzanje provedbe kružnog gospodarstva u vašem gradu ili regiji od 2022. do 2025. godine. Oni pružaju podršku iz prve ruke na učinkovite načine pretvaranja kružnog gospodarstva u svakodnevnu stvarnost za građane, poslodavce, privatne tvrtke i industrije te pružatelje javnih usluga u vašem gradu ili regiji
  • drugi vodeći gradovi i regije dijele svoje znanje i uvide temeljene na dokazima u području politike i propisa kružnog gospodarstva, kružne svijesti i prihvaćanja, kružnih tehnologija i inovativnih poslovnih modela
  • naučit ćete o mnoštvu inicijativa i projekata te se upoznati s javnim i privatnim akterima koji se bave testiranjem alata, provedbom planova, razvijanjem znanja i identificiranjem najboljih praksi za postizanje tranzicije kružnog gospodarstva u Europi.
  • dobit ćete informacije iz prve ruke o nadolazećim mogućnostima financiranja:
    • financijska potpora demonstracijskim projektima iz Horizon Europe: 200 milijuna eura u razdoblju do 2027.
    • financijska potpora pomoći za razvoj projekata (PDA) investicijskih prijedloga, 40-50 milijuna eura, ovisno o potrebama, dostavljena putem bespovratnih sredstava za PDA u Horizontu Europe i bespovratnih sredstava iz Instrumenta tehničke pomoći kružnog gospodarstva (CETAF) od Europske investicijske banke
    • nefinancijska pomoć suradničkih organizacija, kao što su Circular City Center (C3) Europske investicijske banke i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) tijekom Programa o kružnom gospodarstvu u gradovima i regijama.

Kako se prijaviti? 
Prijavite se ispunjavanjem ove ankete na engleskom prije 29. travnja 2022. godine

Detalje poziva za iskazivanje interesa pronađite  ovdje.

Posljednje objave

Skip to content