Act!onHeat: Poziv za prijavu

}

13. lipnja 2023.

Europska unija gubi 2860 TWh topline godišnje, a to je jednako bacanju 11 milijardi barela nafte i 650 milijardi kubičnih metara prirodnog plina. Pretpostavlja se kako bi zadržavanjem topline koja se trenutno gubi, EU mogla uštediti do 67 milijardi eura.

Grijanje i hlađenje (H&C) čine otprilike polovicu ukupnih europskih energetskih potreba, pri čemu 75 % njih i dalje ovisi o fosilnim gorivima. Stoga su potrebne brze i znatne promjene kako bi se postigli ciljevi EU-a do 2050. Zbog lokalne prirode sustava H&C potrebno je poduzeti mjere na lokalnoj razini, uključujući različite dionike. Međutim, budući da su za strateško planiranje H&C-a potrebni opsežno znanje, resursi i iskustvo, u većini zemalja još je u povojima. Ovdje nastupa mogućnost korištenja  Act!onHeat instrumenta za potporu.

Cilj instrumenta za potporu Act!onHeat je potaknuti optimizaciju toplinskih sustava provedbom ubrzanog broja projekata H&C diljem Europe, omogućujući lokalnim vlastima, komunalnim poduzećima i industrijama postizanje njihovih ciljeva dekarbonizacije. U tu svrhu raspisan je  Poziv za prijavu svim lokalnim i regionalnim samoupravama, energetskim agencijama i urbanistima zainteresiranima za dobivanje strateške podrške za uspostavu ili poboljšanje njihove H&C infrastrukture.

Instrument za potporu Act!onHeat nudi sudjelovanje i izravnu potporu za dva različita skupa potpornih modula. U obrascu za prijavu možete izabrati  za koje ćete zatražiti potporu:

U ovom pozivu, Act!onHeat podržavat će:

• do 120 općina u pokretanju, nastavku ili poboljšanju strateškog planiranja H&C-a

• provođenje do 30 studija predizvodljivosti za pojedinačne projekte unutar općina

• do 15 projekata koji će imati  koristi od dodatne analize uspješnosti i razvoja mogućnosti financiranja.

Kandidati će biti izabrani na temelju svojih ambicija, interesa i potreba. Nakon što se uspostavi kontakt, pružiti će se grupirani i individualni savjeti o planiranju, izvedivosti i financijama.

Konkretno, podnositelji zahtjeva dobit će ekskluzivan pristup i uvid u softver za planiranje H&C Hotmaps i THERMOS, na temelju njihove potrebe za realizacijom ili optimizacijom toplinskog sustava.

Poziv za prijave otvoren je do 31.7. 2023. putem EUSurvey – Survey (europa.eu).

Smjernice i kriteriji odabira – Poziv na podnošenje prijava

Više informacija možete pronaći sljedećem linku.

Posljednje objave

Objavljen javni poziv za projekt ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora...

Skip to content