Objavljeno: 27.04.2022.

WIRE 2022 – Tjedan inovativnih regija u Europi

Tjedan inovativnih regija u Europi (WIRE) glavni je europski politički forum za inovacije i regionalni razvoj.

Konferencija pruža platformu kreatorima politika, javnim tijelima, centrima znanja i poduzećima za raspravu o istraživačkim i inovacijskim praksama, izazovima i prilikama diljem europskih regija, s izravnim pogledom na sadašnje i buduće mogućnosti financiranja EU-a.

Domaćin ovogodišnjeg izdanja WIRE-a pod nazivom WIRE XII edition 2022 bit će Université Paris-Saclay, Francuska, pod francuskim predsjedanjem Vijećem Europske unije. Tražit će veće sinergije između djelovanja Europske unije i država članica usredotočujući se na prioritete programa Horizon Europe 2021. – 2027., njegove glavne ciljeve i Europski istraživački prostor.

WIRE XII izdanje 2022. održat će se od  11. do 13. svibnja 2022. godine pod temom Prema vodećoj Europi u prodornim inovacijama:  oslobađanje potencijala regija.

Izbor teme ovogodišnjeg izdanja WIRE-a je zbog važnosti prodornih inovacija za rast i budućnost EU. To je jedan od ključnih procesa za povećanje konkurentnosti Europske unije. Ova će konferencija pomoći da se pruži najsuvremenija analiza europske situacije, najbolje prakse i alata koji nedostaju.

U tom kontekstu bit će obrađene ključne teme:

  • koje su karakteristike prodornih i disruptivnih inovacija? Kako mobilizirati sve kapacitete i osigurati da sve regije pridonose ovom novom valu inovacija i imaju koristi od njega, a za to Europa treba ažurirati i nadopuniti svoj komplet alata za inovacijsku politiku
  • inovacije s potencijalom povećanja koje mogu biti prerizične za privatne ulagače, pitanje financiranja i odgovarajuće razine: europska, nacionalni, regionalna
  • uloga malih i srednjih poduzeća
  • od osiguravanja strateške autonomije Europe do postavljanja temelja naše globalne konkurentnosti kroz obnovljenu industrijsku politiku. Regije će biti ključni akteri u ovom procesu i morat će se mobilizirati kako bi se osiguralo brzo usvajanje novih prodornih inovacija. Štoviše, osiguravanje usmjerenosti prodornih inovacija bit će ključno za postizanje europske zelene tranzicije i ispunjenje zajedničkog obećanja za postizanje europskog zelenog dogovora.

Saznajte više, pronađite dnevni red i registrirajte se na službenim stranicama WIRE XII izdanja 2022.  ovdje.

Do 29. travnja 2022. godine europske regije mogu organizatorima događaja dostaviti kratke video zapise koji predstavljaju svoje inovativne aktivnosti/inicijative/projekte vezane uz istraživanje i inovacije. Odabrani isječci bit će prikazani tijekom WIRE 2022.

Skip to content