Objavljeno: 02.05.2022.

Webinar: Zeleni (H)vodik: Napajanje budućnosti naših regija

Vodik je svestran izvor energije sa značajnim potencijalom. Može se koristiti kao sirovina, gorivo ili energent, a ima mnogo mogućih primjena u industriji u sektoru transporta, grijanja i građevinarstva. Ono što je najvažnije, ne ispušta CO2 i gotovo ne zagađuje zrak kada se koristi. Europska komisija procjenjuje da bi “zeleni” vodik iz obnovljivih izvora mogao činiti 13-14% europske opskrbe energijom do 2050. godine i djelovati kao zamjena za fosilna goriva u sektorima s visokim zagađenjem.

Međutim, potrebno je napraviti značajan posao na povećanju proizvodnje i potražnje. Trenutačno vodik čini manje od 2% europskog energetskog miksa,  a još uvijek se velikim dijelom proizvodi iz fosilnih goriva. Proizvodnja čistog vodika iz obnovljivih izvora poput vjetra i sunca je skupa, a iako je tehnologija poboljšana i cijena smanjena i dalje postoje izazovi povezivanja proizvodnje vodika s energetskim mrežama i osiguravanja dovoljno ulaganja kako bi ona bila održiva.

Regije imaju ključnu ulogu u jačanju gospodarstva obnovljivog vodika diljem Europe.  Uz odgovarajuću razinu privatnih i javnih ulaganja, europske regije mogu voditi u stvaranju samostalnih „vodikova čvorišta” koja povezuju sve elemente lanca vrijednosti. Doista, EU se obvezao na ukupni proizvodni kapacitet od 40 GW obnovljivog vodika do 2030., a početkom 2022. pokrenuo je poziv vrijedan 300,5 milijuna eura za projekte za razvoj „najsuvremenijih tehnologija vodika” u okviru svog programa Partnerstva za čisti vodik.

Webinar će se održati: 17. svibnja 2022. godine  u 10:00 – 13:00 sati.

Registracija

Skip to content