Objavljeno: 16.03.2022.

Poziv na pridruživanje Misiji prilagodbe klimatskim promjenama

Komisija je uputila poziv regijama i zajednicama EU-a za pridruživanje EU Misiji za prilagodbu klimatskim promjenama. Regijama i zajednicama sada je dostupno istraživanje kako bi izrazile interes za pristupanje Misiji. Nakon analize odgovora na anketu, regije i zajednice koje pokažu predanost prilagodbi bit će pozvane potpisati Povelju o misiji.

Cilj Misije je pružiti potporu za 150 regija i zajednica kako bi se ubrzala njihova transformacija prema otpornosti na klimatske promjene pomažući im u razumijevanju rizika uzrokovanih klimom, pripremi za njih i upravljaju njima. Pridruživanje misiji stavit će regije i zajednice na čelo inovacija u tranziciji Europe kako bi postala otporniji kontinent.

Potpisivanjem Povelje i načela EU Misije za prilagodbu klimatskim promjenama regije i zajednice postat će dio zajednice prakse u području prilagodbe klimatskim promjenama te će imati priliku umrežavati se i dijeliti iskustva s drugim regijama i zajednicama u Europi.

Potpisnici će također imati pristup uslugama platforme za provedbu misija, koja će biti u funkciji početkom 2023. One će se sastojati od:

  • pomoći u pristupu znanju i metodama o procjenama klimatskih rizika
  • pristupa primjerima najbolje prakse iz drugih regija i informacijama o najnovijim rezultatima istraživanja
  • podrške u povezivanju tih primjera i rezultata istraživanja s lokalnim planovima prilagodbe, planovima ili putevima prilagodbe
  • pristupa alatima, primjerima i najboljim praksama za interakciju i suradnju s građanima
  • savjeta o mogućim javnim i privatnim izvorima financiranja za prilagodbu.

 

Istraživanje ima za cilj procijeniti interes regija i zajednica za pridruživanje Misiji prilagodbe klimatskim promjenama potpisivanjem Povelje o misiji. Njime se također nastoje razumjeti ključna pitanja i izazovi s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti u EU-u u prilagodbi učincima klimatskih promjena.

Tajništvo Misije ocijenit će predanost regija i zajednica putem dostavljenih odgovora i dokaza. Na temelju toga regije i zajednice bit će pozvane na potpisivanje Povelje o misiji. Od predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti tražit će se da potpišu Povelju o misiji u ime svojih tijela.

Sudjelovanje u anketi otvoreno je i nenatjecateljski. Sve zaprimljene prijave ocjenjivat će se u skladu s tim.

Više informacija

Skip to content