Objavljeno: 13.06.2022.

Dani europske baštine 2022.

Manifestacijom Dani europske baštine pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije proslavljamo kulturnu baštinu svih europskih zemalja, regija, gradova i manjih sredina. Ovogodišnje izdanje obilježava se diljem Europe pod zajedničkim naslovom Održivost baštine, a u Hrvatskoj će se održati tijekom rujna i listopada.

Odabrana tema pruža priliku da promislimo o našoj bogatoj i raznolikoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini u svjetlu sve izraženijih i učestalijih klimatskih promjena i degradacije okoliša. Namjera je prikupiti saznanja i podijeliti iskustva o ublažavanju rizika i jačanju otpornosti kulturne baštine kako bismo je očuvali za sadašnje i buduće generacije. Istraživanje i promicanje kulturne baštine, osim toga, omogućuje ponovno stjecanje tradicionalnih, davno zaboravljenih znanja o održivim materijalima, tehnologijama i praksama i tako pridonosi održivom razvitku u cjelini.

Pozivamo sve zainteresirane kulturne, društvene, odgojno-obrazovne i znanstvene ustanove i organizacije da se priključe manifestaciji organiziranjem prigodnih predavanja, skupova, festivala, radionica, obilazaka, izložbi, panela, virtualnih programa, prezentacija i sličnih događanja namijenjenih djeci i odraslima.

Obrazac za prijavu događanja možete preuzeti ovdje.

Molimo da ispunjeni obrazac i dvije karakteristične fotografije dostavite putem elektroničke pošte na adresu danieuropskebastine@min-kulture.hr do 2. kolovoza 2022. godine.

Brošura ideja za pripremu događanja: 
Sustainable Heritage – European Heritage Days – Shared theme brochure 2022.pdf

Zajednička platforma Dana europske baštine:
www.europeanheritagedays.com

Skip to content