Župan Galić i direktor Cota predstavili projekte u HAZU

Slika /arhiva/HAzu Župan.JPG

Župan Vukovarsko-srijemske županije g. Božo Galić i direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. g. Ilija Cota  jučer su sudjelovali u radu međunarodnog znanstvenog skupa 'Valorizacija intermodalnoga logističkoga koridora Ploče-Mostar-Sarajevo-Vukovar (Srednji Jadran – Podunavlje)' u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

ZAGREB, 25.4.2017. - Župan Vukovarsko-srijemske županije g. Božo Galić i direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. g. Ilija Cota  sudjelovali su u radu međunarodnog znanstvenog skupa 'Valorizacija intermodalnoga logističkoga koridora Ploče-Mostar-Sarajevo-Vukovar (Srednji Jadran – Podunavlje)' u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
Ilija Cota predstavio razvojne projekte Vukovarsko-srijemske županije

U prvom dijelu konferencije o statusu i planovima razvoja Luke Ploče te Luke Vukovar govorili su predstavnici Lučke uprave Ploče te Lučke uprave Vukovar, dok  su prezentaciju projekata imale regionalne razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije: Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast,  te Dubrovačko-neretvanske županije: DUNEA. Direktor Ilija Cota predstavio je županijsku razvojnu agenciju i strateške razvojne projekte Vukovarsko-srijemske županije te važnost uspostave koridora Vc za daljnji razvoj županije. Znanstveni dio skupa nastavljen je temama vezanim za prometne koridore ovog prostora, te perspektivama gospodarskog i prometnog razvoja, a donesena je i Deklaracija o domovinskom koridoru Jadran – Podunavlje.
 
Nakon otvorenja znanstvenog skupa, u pratnji župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića i župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, kardinal Vinko Puljić razgledao je Strossmayerovu galeriju starih majstora HAZU kao i izložbu 'Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine', koju je postavio Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU.
 
Međunarodni znanstveni skup održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

Međunarodni znanstveni skup organiziralo je Znanstveno vijeće za promet HAZU, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na skupu su sudjelovali brojni gospodarstvenici i stručnjaci za promet, gospodarstvo i poljoprivredu iz Hrvatske, BiH i Kosova.
 
Skup je otvorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je kazao da ideja o povezivanu Dalmacije s kontinentalnom Hrvatskom preko Bosne i Hercegovine potječe još od utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Posebno je pohvalio napore akademika Josipa Božičevića, predsjednika Znanstvenog vijeća za promet HAZU koji se ustrajno zalaže za ovaj projekt povezivanja „plave“ i „zelene“ Hrvatske preko BiH, s ciljem poticanja gospodarstva, prometa, infrastrukture i energetike na području 16 općina u Hrvatskoj i 18 u BiH te njihove demografske obnove.
 
Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Mario Madunić pozdravio je skup u ime premijera Andreja Plenkovića i ministra Olega Butkovića, istaknuvši da je važnost geoprometnog položaja Hrvatske prepoznala i Europska unija. „Prioritet je osigurati prometnu povezanost Slavonije i Dalmacije, luka Ploče i Vukovar, što bi također osiguralo gospodarsku, društvenu i demografsku obnovu i revitalizaciju prostora u BiH bez čijeg sudjelovanja ovakvo povezivanje nije moguće“, rekao je Madunić. Podsjetio je da je u tijeku izgradnja mosta preko Save kod Svilaja i modernizacija novog ulaza u luku Ploče.
 
Skup je pozdravio i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji je istaknuo važnost projekta Srednji Jadran-Podunavlje jer povezuje i zemlje i ljude. „Nitko nije dovoljan sam sebi, nužno smo upućeni jedni na druge. Na poseban način BiH je oslonjena na Hrvatsku, a mi Hrvati iz BiH silno puno polažemo na stabilnost i perspektivnost hrvatske države kako bismo i mi prosperirali. Zahvaljujem Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti što je pokrenula ovaj projekt. Čestitam vam, hrabrim vas i želim da istinske ideje postanu ostvarene na području gdje se povezuje hrvatski narod iz Hrvatske i BiH“, poručio je kardinal Puljić.
 
Više o održanom međunarodnom znanstvenom skupu možete pronaći ovdje: HAZU


Pisane vijesti