Održan Prvi sastanak međuresornih konzultacija u svrhu jačanja izravnih stranih ulaganja u Slavoniji, Baranji i Srijemu

  • Slika /slike/25032019-1.jpg
  • Slika
U ponedjeljak, 25. ožujka 2019. godine u 13 sati u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održan je Prvi sastanak međuresornih konzultacija u svrhu jačanja izravnih stranih ulaganja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

U sklopu provedbe Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu, Svjetska banka je predložila projekt jačanja stranih izravnih ulaganja kroz jačanje institucionalnih kapaciteta. Na sastanku je predložen nastavak aktivnosti i formiranje radne skupine koja će sudjelovati u razradi ove projektne ideje kroz naredno razdoblje u sastavu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore, direktora razvojnih agencija, predsjednika županijskih gospodarskih komora pet slavonskih županija, te predstavnici Svjetske banke.

Woyciech Tyborowski, direktor agencije „In vest in Pomerania“ prezentirao je iskustva poljske regije Pomerania u privlačenju stranih investicija. Regija predstavlja izvrstan primjer transformacije gospodarstva regije koja dijeli sličnosti kada govorimo o izazovima i potencijalima u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Cilj sastanka je predstaviti primjer dobre prakse uz mogućnost postavljanja pitanja, donijeti zaključke s prijedlogom sljedećih koraka za poticanje izravnih stranih ulaganja na području Slavonije, Baranje i Srijema, te održati raspravu o postojećem pravnom, fiskalnom i administrativnom okviru za poticanje izravnih stranih ulaganja na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Na sastanku su sudjelovali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sa suradnicima; državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva Zdenkom Lucićem, te potpredsjednikom Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivanom Barbarićem.

Ispred Razvojne agencije na sastanku su sudjelovali ravnatelj Ilija Cota i zamjenica ravnatelja Marija Dević.

Pisane vijesti