Održan Forum Inovacije i poduzetništvo

Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. u suradnji sa Udrugom inovatora TESLA organizirala je Forum Inovacije i poduzetništvo koji je održan 28. svibnja 2010. godine u Iloku okviru 4. Međunarodnog sajma inovacija, tehničkog stvaralaštva mladih i gospodarstva INVENTUM.

Forum Inovacije i poduzetništvo organiziran je u cilju zajedničkog doprinosa stvaranju povoljne klime za razvoj inovatorstva i poduzetništva na području Vukovarsko-srijemske županije, te u cilju poticanja djelotvorne suradnje inovatora, poduzetnika i potpornih institucija. Forumom se nastojalo potaknuti ulaganja gospodarstvenika u inovacije i razvoj u cilju povećanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu, a u tom smislu prezentirani su programi namijenjenih potpori inovacijama i podizanju konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika.

O ulozi razvojne agencije u poticanju poduzetništva i inovatorstva govorio je gosp. Zvonimir Čordašić, direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. - spone između inovatora i tržišta u funkciji razvoja konkurentnog gospodarstva i društva temeljenog na znanju.

Gosp. Marijan Ožanić, direktor Razvojne agencije Zagreb – Tehnološki park Zagreb, jednog od najboljih tehnoloških parkova srednje Europe, temeljem dugogodišnjeg iskustva u radu sa inovatorima koje je i okrunjeno brojnim patentima, priznanjima i nagradama održao je predavanje pod nazivom Put od inovacija do inovativnog poduzetništva. Gosp. Ožanić naglasio je važnost inovacija i razvoja u podizanju konkurentnosti i izvoza, te je istaknuo da poduzetnik mora biti inovativan, ali isto tako i inovator poduzetan, jer je dugotrajan, težak, skup i neizvjestan put od inovacije do proizvoda koji se može komercijalizirati i uspijeva smo onaj inovator koji vjeruje u svoju inovaciju.

Predstavnica Hrvatske gospodarske komore Zagreb i Europske poduzetničke mreže gđa. Kristina Cappucci, predstavila je Program za inovacije i konkurentnost (CIP) koji je namijenjen malom i srednjem poduzetništvu iz zemalja članica EU i kandidatkinja za olakšani pristup zajmovima kroz financijske mogućnosti EU, poticanje inovacije, posebice eko-inovacije, uspostavu mreža centara za poduzetništvo i inovaciju, pružanje usluga u jačanju i konkurentnosti, te promociju najbolje prakse Europske unije u pogledu razvoja politika prema malom i srednjem poduzetništvu. Ukupni proračun Programa iznosi 3.6 milijardi € u periodu od 2007. do 2013.

Predstavnica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA d.o.o. gđa. Sandra Polanec Marinović predstavila je Program provjere inovativnog koncepta kao primjer konkretne financijske podrške inovatorima prilikom komercijalizacije inovacije na području Međimurske županije.

Također je predstavljen Poslovno-inovacijskog centar Hrvatske BICRO, te Usluge za upravljanje inovacijama i transfer tehnologija – ključnim čimbenicima gospodarskog i društvenog razvitka, kako je navela gđa. Antonija Mršić, viša stručna suradnica za projekte EU.

Uz predstavnike razvojnih agencija, predavače, poduzetnike, forumu su nazočili i zamjenik župana gosp. Mato Golubičić i gradonačelnik grada Iloka gosp. Miroslav Janić.Pisane vijesti