Javni poziv ''WiFi4EU'' – besplatan WiFi za sve!

Slika /slike/wifi.png
Jučer 07. studenog 2018. u 13:00 sati (CET) Europska komisija je pokrenula poziv za prijavu na program "WiFi4EU", na koji se mogu javiti općine i gradovi s područja cijele EU za financiranje Wi-Fi opreme i njene instalacije na javnim mjestma.
 
  • Poziv, koji je otvoren za općine ili udruženja općina u EU, bit će otvoren do 17:00 sati (PET) 9. studenoga 2018.

120 milijuna eura bit će raspoloživo za do čak 8.000 općina diljem EU do 2020. godine.

Postupak prijave je jednostavan i popunjava se u cijelosti online.
Nakon što se zainteresirane općine i gradovi registriraju na posebnom WiFi4EU portalu, općine će se moći prijaviti za online voucher WiFi4EUshema od 15.000 eura samo jednim klikom.

Dosad se registriralo više od jedne petine općina s područja cijele EU. Općine koje se nisu registrirale, a žele podnijeti svoj zahtjev za voucher, i dalje se mogu prijaviti na portal do 07. studenog.
S ovim vaucherom, općine će moći postavljati Wi-Fi hotspotove na javnim mjestima, uključujući gradske vijećnice, narodne knjižnice, muzeje, javne parkove ili trgove.

Povjerenstvo odabire projekte po principu "najbrži prst" (engl. „first-come, first-served“). U nadolazećem pozivu, prvih 2.800 općina dobit će WiFi4EU voucher, pri čemu se voditi računa da svaka zemlja članica dobije najmanje 15 vaučera.
U naredne dvije godine bit će pokrenuta još tri poziva WiFi4EU, otprilike po jedan svakih 6 mjeseci. Mreže koje financira WiFi4EU bit će besplatne, bez oglašavanja i bez prikupljanja osobnih podataka.

Financiranje će biti osigurano samo za mreže koje ne dupliciraju već postojeće privatne ili javne besplatne Wi-Fi usluge slične kvalitete na istim javnim prostorima.


Pisane vijesti