Benchmarking studijsko putovanje

Slika /arhiva/Novosti slike/Benchmarking-Marijana/benchmarking_slide.jpg

Predstavnica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o. Marijana Balić, s predstavnicima još sedam hrvatskih razvojnih agencija posjetila je razvojne agencije Slovenije, Austrije, Slovačke i Mađarske.

Predstavnici 8 hrvatskih razvojnih agencija među njima i predstavnica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o., Marijana Balić,  u periodu od 07. do 11. svibnja 2012. godine sudjelovali su na studijskom putovanju koje je uključivalo posjet razvojnim agencijama Slovenije, Austrije, Slovačke i Mađarske koje se bave privlačenjem stranih ulaganja.

Putovanje je organizirano u sklopu Benchmarking programa koji se provodi unutar IPA projekta “Razvoj investicijskog okruženja“, a uz 8 predstavnika županijskih razvojnih agencija i 3 projektna konzultanta, u njemu je sudjelovao i predstavnik HAMAG INVEST-a.

Tijekom studijskog putovanja hrvatska delegacija posjetila je tri nacionalne agencije: JAPTI (Ljubljana, Slovenija), SARIO (Bratislava, Slovačka) i HITA (Budimpešta, Mađarska), te dvije regionalne agencije: Entvicklungsagentur Kaernten GmbH (Klagenfurt, Austrija) i ISSRA (Trnava, Slovačka).

Odabrane agencije iz susjednih zemalja poslužile su kao primjer dobre prakse u procesu privlačenja novih investitora, te pružanja odgovarajuće podrške s ciljem zadržavanja postojećih. Primarni cilj spomenutih agencija je podizanje konkurentnosti te promocija vlastitog gospodarstva, ali i pružanje podrške svojim tvrtkama prilikom izlaska na strana tržišta. One-stop-service-center, post-investicijske usluge i javno zagovaranje ključne su uloge tih agencija.
 
Benchmarking proces pomaže regionalnim razvojnim agencijama u Hrvatskoj da definiraju elemente koji su ključni za uspješno privlačenje inozemnih i domaćih ulaganja. Regionalni Benchmarking program je dio Naprednog ICPR-a, a koncentrira se na usporedbu konkurentnih prednosti hrvatskih županija, prije svega međusobno, a zatim i s drugim regijama susjednih država.

8 županija uključenih u Napredni ICPR: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija.


Pisane vijesti